Има ли България позиция по частината мобилизация и ядрената реторика на

...
Има ли България позиция по частината мобилизация и ядрената реторика на
Коментари Харесай

Има ли България позиция по мобилизацията на Путин. И къде е Радев?

Има ли България позиция по " частината готовност " и " нуклеарната изразителност " на Владимир Путин? Къде е президентът Румен Радев, който назначи служебното държавно управление? Какво счита служебният министър-председател Гълъб Донев? Ще бъде ли призован най-малко съветът по сигурността? Готово ли е с позиция и Министерството на външните работи? Ще дава ли България статут на руснаци, бягащи от мобилизацията, ще затегне или ще облекчи визовия си режим за тях?

Всички тези въпроси витаят в публичното пространство от предходната седмица, когато съветският президент направи изказването, довело до всеобща евакуация на руснаци от личната им страна, до митинги, до наказание от международните водачи, въобще - до реакция. Реакция у нас обаче като да няма.

Ето и хронологията:

Путин разгласи мобилизацията предишния петък. В същия ден служебното държавно управление се събра, с цел да вземе някои решения. Очакването бе, че ще се чуе позицията на България. Първоначално обаче пред публицистите слезе да приказва правосъдният министър Крум Зарков, с цел да предложи някои промени в законодателството и да анонсира, че сезира Конституционния съд за пълномощията на прокуратурата.

Час по-късно въпреки всичко се яви сътрудника му от военното министерство Димитър Стоянов, някогашен основен секретар на Румен Радев, с цел да анонсира програмата за рационализация на армията и чак в отговор на журналистически въпроси въпреки всичко уточни: риск за България има, само че не и непосредствена заплаха. Като даде да се разбере, че рискът се крие във високите цени... После Стоянов препрати към Външно, от където щяло да пристигна позиция по анонсите на Путин.

Премиерът Гълъб Донев не приказва пред публицисти след съвещанието.

Денят към този момент е 22 септември, националният празник на България. Външно към този момент има позиция. е на уеб страницата на министерството и гласи следното:

" Тази нощ в Ню Йорк министър Николай Милков взе участие в изключителна среща на Съвет " Външни работи " на Европейски Съюз. Тя бе отдадена на ескалирането на съветската експанзия против Украйна и на нея бе съгласувана обща позиция на държавите-членки на Европейски Съюз, изразена в Декларация на Върховния представител Жозеп Борел. (Следва цялостен текст на Декларацията) ".

И в реалност следва текста на позицията на Борел.

Президентът Румен Радев не отиде на сесията на Организация на обединените нации, нещо извънредно за него.

Междувременно във Велико Търново и в София са съсредоточени главните празнувания на 114-ата годишнина от оповестяване на Независимостта на България. Във Велико Търново обаче е вицепрезидентката Илияна Йотова, която държа тирада, а след това приказва и пред публицисти. И отново чак в отговор на запитване уточни, че президенството следи обстановката, а Радев щял да свика съвет по сигурността, в случай че преценял.

Радев не се появи нито във Велико Търново, нито в София. Но от ранни зори се бе обърнал към нацията с привет - посредством фейсбук профила си.

Гълъб Донев обаче бе в старопрестолната столица. Но не разяснява " съветския въпрос ". Журналистите получиха по пощите си единствено изявление за празника.

Денят към този момент е 23 септември. От формалните канали разбираме единствено, че " вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде посетител на 29-ото издание на Български фестивал на сливата в град Троян. От 17.30 часа ще се организира дефиле " От раклите на баба ", от 18.00 часа на централния площад е откриването на фестивала ". Програмата е наситена, вижда се.

Междувременно в Министерство на външните работи има постоянен брифинг за публицистите. Разказва се за организацията на парламентарния избор отвън граница, за делата на министъра и заместниците му през миналата седмица - къде са пътували, с кого са се срещали, какви почетни оценки са дали или получили. Следват журналистически въпроси, предстоящо, по настоящата тематика.

От Министерство на външните работи препращат към декларацията на Борел на уеб страницата си. Следим с изключително внимание спора, работим в единодушие с НАТО и Европейски Съюз, е посланието. 

" Нямаме съответна информация по този случай, само че при всички случаи следва държавното управление да създаде конкретика ", обявиха през днешния ден единствено от Министерство на външните работи в лицето на представителя Константин Коджабашев - в отговор на журналистически въпрос за бягащите от мобилизацията руснаци.

Стана ясно единствено, че към този момент от задачите ни в Русия не е пристигнала информация за български жители, които да желаят да изоставен страната. 

" Мобилизацията е един дълъг и нескончаем развой. Мобилизацията не е от през днешния ден за на следващия ден. Това е развой, който не просто да облечеш един граждански жител. Има и време за подготовка, за съставяне на формирование и чак тогава " - реши да разяснява през днешния ден отново военният министър.

Но неналичието на президента Радев стартира да става забележима. И все по-коментирана в обществените мрежи.

" Днес има значими вести от Москва, които целият свят разисква. Румен Радев мълчи. Да не е отчасти мобилизиран...? Гълъбът му мълчи. Обади се единствено Митко Есемеса с къс разбор за оценка на риска. Румене, Гълъбе, Митко - турени сте там с цел да дадете ПОЛИТИЧЕСКА ОЦЕНКА от позициите на националния ни интерес - защото представлявате страна членка на НАТО и на Европейски Съюз. Срам ме е от вас. Унизен се усещам, че ме представлявате. Какво си мислят хората по света като ви видят...? " Ако тия са им първенците, останалите несъмнено още лазят... ", написа, да вземем за пример, политологът Огнян Минчев.



" Абе, Радев за какво не е в Ню Йорк, да не е мобилизиран? ", пита се и журналистът Николай Стоянов.

А през вчерашния ден добавя:

" С риск да стана скучен, отново ще попитам, абе къде е Радев? "

" Санкциите против Русия провокираха частичната готовност, разпоредена от Путин ", мисли да напише в словото си за Деня на независимостта Румен Радев ", майтапи се и Веселин Стойнев, също публицист. А откакто Радев не се появи за празника през вчерашния ден, отбелязва: " Резидентът е отзован в Центъра. "

Георги Донков от Дарик пък отбелязва " мистериозно ":

" Някои хора радват с наличието си, други - с отсъствието си "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР